Goudse kunstenaar Jan van Lokhorst en de fascinatie voor Esther

Jan van Lokhorst en de fascinatie voor Esther

Goudse kunstenaar Jan van Lokhorst en de fascinatie voor Esther

De Bergambachtse zakenman Frans den Boer bleef Jan van Lokhorst maar vragen om een schilderij van bijbelfiguur Esther. De Goudse kunstenaar aarzelde lang, maar uiteindelijk is het een heel boek geworden.

Gouwenaar Jan van Lokhorst (64) is al een groot deel van zijn leven geboeid door het bijbelboek Esther. Zijn vriend Frans den Boer heeft dezelfde fascinatie.

Van Lokhorst: ,,Het is ook zo’n bijzonder verhaal, met thema’s die nog steeds actueel zijn.”

De Joodse Esther leefde in de vijfde eeuw voor Christus en was getrouwd met de Perzische koning Ahasveros. Hij had haar uit een lange rij mooie meisjes uitgekozen als opvolgster van de onhandelbare Vasthi. In het spannende Bijbelboek gaat het verder onder meer over samenzweringen, plannen om de Joden te onderdrukken en zelfs uit te roeien en over naastenliefde.

Mooi boek

Volgens Jan van Lokhorst vroeg Frans den Boer hem bijna 30 jaar geleden al een portret van Esther te maken. ,,Ik schoof het echter steeds voor me uit. Het paste niet bij mijn andere werk en ik wist niet precies hoe ik Esther moest uitbeelden. Omdat Frans maar bleef aandringen ging ik er zo’n zes jaar geleden serieus mee aan de slag. Ik zei toen wel: ,,Het hele verhaal is mooi om te tekenen en te schilderen. Ik begin er gewoon aan, dan kom ik vanzelf Esther tegen en dan zie ik wel hoe ik haar schilder.”

Den Boer reageerde enthousiast op het idee er een serie tekeningen en schilderijen van te maken. ,,Dan maken we er meteen een mooi boek van”, riep hij enthousiast.

Van Lokhorst, die naast abstract werk onder meer schilderijen van wilde dieren en muzikanten vervaardigde, maakte de afgelopen jaren acht schilderijen en meer dan honderd tekeningen voor het project. Een deel ervan staat in het boek, dat recent verscheen en voor 24,75 euro verkrijgbaar is in diverse boekwinkels.

In het boek Esther is het volledige Bijbelverhaal opgenomen met commentaar van voormalige Gouds predikant Bob Kerssen. De Goudse Anke Meerding van het Inspiratiehuis aan de Peperstraat hoorde het verhaal van Jan van Lokhorst en zijn project Esther en besloot hem uit te nodigen voor haar serie lezingen over onderwerpen die mensen uitdagen en inspireren.

De Goudse kunstenaar maakte gretig van deze uitnodiging gebruik, omdat hij graag een toelichting op zijn schilderijen en tekeningen over Esther geeft. Dat staat op de agenda voor zaterdag 12 januari tussen 14.00 en 16.00 uur in het Inspiratiehuis.

Bijzonder is volgens Van Lokhorst dat de acht schilderijen die hij over dit thema heeft gemaakt dan waarschijnlijk voor het laatst bij elkaar zijn te zien. ,,Er zijn er al enkele van verkocht, maar voor deze gelegenheid zijn alle schilderijen nog één keer samen te bekijken.”

Bron: Algemeen Dagblad

1 Reactie
  • PETER RUITER
    Geplaatst op 07:59h, 13 mei

    Vooral de olieverf schilderijen van Esther overtreffen wellicht al zijn andere werken.
    Tot eind Juni te zien in de Gouwekerk Gouda Meesterwerken !