Biografie Jan van Lokhorst

Jan van Lokhorst schilder

Volgde de “Hogeschool voor Beeldende Kunst” te Amsterdam (Rietveld Academie). Afgestudeerd (1981) aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam.

 

Woont en werkt sinds 1981 te Gouda. Ontving in 1984 de tweejaarlijkse kunstprijs van de stad Gouda.

Exposeerde in diverse musea in nederland, waaronder Museum Jan van der Togt in Amstelveen, waar het boek “Jan van Lokhorst, 20 jaar schilderen” werd gepresenteerd (2003). Daarnaast exposeert hij in galeries in binnen- en buitenland.

 

Diverse aansprekende werken in opdracht uitgevoerd. Ontwierp o.a. het kerkraam voor de Oostpoort in Gouda, en decoreerde een nieuw schip van Norfolkline. Van Lokhorst ontving opdrachten van de ministeries van Buitenlandse-, Economische- en Sociale Zaken.

Maakt voornamelijk olieverfschilderijen, werken in gemengde techniek, en polycarbonaat panelen.

Jan werkt de laatste jaren voornamelijk met olieverf. Een wat zwaarder, trager en aardser materiaal dan acrylverf. Al werkend ontstaan bij Jan de vormen, de vervloeiingen, de gelaagdheid van het schilderij. Hij balanceert daarbij voortdurend tussen de autonome uitdrukkingskracht van de verf en het visuele houvast van de steeds aanwezige figuratie. De verf wordt gebruikt als medium om, soms heftig dan weer subtiel, een eigen wereld te scheppen. Deels opvlammend, deels uitdovend.

 

Op zoek naar evenwicht tussen de waargenomen wereld en de menselijke emoties.

Een zoektocht naar een soort onbewust oergevoelen waarvan ons de reisbeschrijving wordt gegeven, als een landkaart waarop een van de mogelijke routes is uitgestippeld. Een spoor dat we kunnen volgen in ons jachtig bestaan om ook in onszelf iets van de kunstenaar te ontdekken.

Schilder Jan van Lokhorst
handtekening Jan van Lokhorst